Van het opstellen van huurovereenkomsten tot advisering, bemiddeling en procederen bij huurgeschillen
Van aan- en verkoop tot exploitatie
Alle juridische aspecten die met vastgoed en bouwrecht te maken hebben
Alle juridische vragen die met contracten, algemene voorwaarden en incasso's te maken hebben
Tijdelijke inhuur van een projectjurist
Uw werknemer functioneert al enige tijd niet naar wens en u heeft hem daar ook al op aangesproken. Helaas, zonder effect. U besluit het gesprek met de werknemer aan te gaan en hem een verbetertraject aan te bieden. Daarnaast wilt u samen met hem een verbeterplan opstellen. De werknemer weigert echter. Wat kunt u doen?
Waarom een verbetertraject
U moet de werknemer een verbetertraject aanbieden als zijn functioneren te wensen overlaat en dit (mogelijk) voor u reden is om hem te ontslaan. Alvorens u tot een ontslag wegens disfunctioneren kunt overgaan, moet u eerst de werknemer een verbetertraject aangeboden hebben.
Wat is een verbetertraject?
Een verbetertraject is een periode waarin de werknemer, met uw hulp, aan de hand van een verbeterplan gaat werken aan verbetering van zijn functioneren en/of werkhouding.
Verbeterplan
Aan het begin van het verbetertraject stelt u in overleg met de werknemer een verbeterplan op waarin een aantal afspraken opgenomen zijn. U moet hierbij denken aan de punten die de werknemer moet verbeteren, wat het gewenste resultaat is (SMART-geformuleerd) en hoe dit bereikt kan worden. Het is echter ook van belang om afspraken vast te leggen over tot wanneer de werknemer de tijd krijgt om het resultaat te behalen, hoe vaak het traject (tussentijds) geëvalueerd wordt en wat de consequenties zijn als het resultaat niet gehaald wordt.
Wat als de werknemer het niet eens is met de kritiek op zijn functioneren?
Als de werknemer zich niet in de kritiek kan vinden, is het verstandig dit te weerleggen en hem uit te leggen dat het van belang is dat zijn functioneren en/of werkhouding verbeterd.
Bevestig daarnaast dat het verbetertraject succesvoller is als de werknemer zelf ook zijn bijdrage levert en er pro-actief aan meewerkt.
En wat zijn de vervolgstappen?
Verzoek de werknemer om te bevestigen dat hij zijn medewerking verleend. Geeft hij die bevestiging niet, geef dan aan dat u in dat geval het verbetertraject eenzijdig in gang zet. Zeg ook dat het onthouden van medewerking een reden kan zijn via de kantonrechter om ontslag te vragen. Hopelijk ziet de werknemer de ernst van de zaak in en werkt hij alsnog mee aan het verbeterplan.
Wat als de werknemer tijdens het verbetertraject wederom weigert?
Ga vervolgens van start met het verbeterplan en loop dit stap voor stap door. Mocht de werknemer toch op enig moment niet meewerken aan een onderdeel van het verbeterplan, zet hem dan op non-actief en dien zo snel mogelijk een ontslagverzoek in bij de kantonrechter.
Enkele aanvullende tips:
Wen uzelf al vanaf het eerste gesprek met de werknemer aan een gespreksverslag op te stellen die na afloop ter accordering aan de werknemer wordt voorgelegd. Dan is achteraf duidelijk wanneer de werknemer voor het eerst geconfronteerd is met de kritiek op zijn functioneren. Maar ook gedurende het verbetertraject is het verstandig om alles schriftelijk te bevestigen, zodat alles op papier staat. Schakel bij twijfel en tijdig rechtshulp in.
Tip: leg eenzijdig het verbetertraject op als de werknemer weigert hieraan mee te werken, bevestig dit schriftelijk en vermeld daarbij de consequenties voor het geval dat de werknemer blijft weigeren.