Van het opstellen van huurovereenkomsten tot advisering, bemiddeling en procederen bij huurgeschillen
Van aan- en verkoop tot exploitatie
Alle juridische aspecten die met vastgoed en bouwrecht te maken hebben
Alle juridische vragen die met contracten, algemene voorwaarden en incasso's te maken hebben
Tijdelijke inhuur van een projectjurist
Uw werknemer bereikt de AOW-gerechtigde leeftijd, waardoor zijn arbeidsovereenkomst – zoals afgesproken – van rechtswege eindigt. U en uw werknemer willen echter het dienstverband voortzetten. Hoe kunt u dat doen en waar moet u op letten?
Ingangsdatum nieuwe arbeidsovereenkomst
Als met de werknemer in zijn ‘oude’ arbeidsovereenkomst afgesproken is dat deze eindigt op het moment dat hij de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt, kunt u na afloop daarvan een nieuwe arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd sluiten. In iedere andere situatie is het niet toegestaan om na het beëindigen van een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd een nieuwe arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd aan te gaan (vanwege de zogenoemde Ragetlie-regel), maar voorgaande situatie is daarvan uitgezonderd.
Keten
Let wel dat de ketenregeling – namelijk hoeveel arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd en voor welke duur u deze kunt aangaan – anders is bij werknemers die de AOW-gerechtigde leeftijd hebben bereikt. Met hen kunt u, nadat zij de AOW-gerechtigde leeftijd gepasseerd hebben, maximaal 6 arbeidsovereenkomsten aangaan in een periode van 4 jaar.
Wet Verbetering Poortwachter
Ook de regels voor een werknemer die zich ziek meldt zijn anders op het moment dat de werknemer de AOW-gerechtigde leeftijd heeft gepasseerd en hun arbeidsovereenkomst na deze leeftijd is ingegaan. Deze werknemers hebben bij ziekmelding recht op loondoorbetaling gedurende 13 weken. Let op: in de wet staat dat zij recht hebben op 6 weken loondoorbetaling, maar bij Koningsbesluit is deze wet tijdelijk veranderd in 13 weken. De re-integratie hoeft enkel plaats te vinden in het eerste spoor en er hoeft geen Plan van aanpak opgesteld te worden.
Ontslag
Werknemers die de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt hebben en ontslagen worden of van wie de arbeidsovereenkomst niet verlengd wordt, hebben bij het eindigen van de arbeidsrelatie geen aanspraak op de transitievergoeding. Voor de werkgever geldt – bij opzegging van het contract van een werknemer die na zijn AOW-gerechtigde leeftijd een arbeidsovereenkomst heeft gesloten – een opzegtermijn van 1 maand op grond van de wet. Dit kan op grond van de CAO, of arbeidsovereenkomst anders zijn.
Uitkeringsrechten
De werknemer die na het bereiken van zijn AOW-gerechtigde leeftijd ontslagen wordt of waarvan de arbeidsovereenkomst niet verlengd wordt, heeft geen aanspraak op een Werkloosheid-, noch een WIA-uitkering (bij langdurige arbeidsongeschiktheid). Hij heeft immers aanspraak op een AOW-uitkering en (eventueel) aanvullend op zijn pensioen. Onder omstandigheden kan de werknemer wel aanspraak hebben op een Ziektewetuitkering.
Tip
Mocht u uw werknemer die binnenkort de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt willen behouden, dan is het raadzaam om met hem daarover in gesprek te gaan en voornoemde verschillen met hem te bespreken. Ook is het raadzaam voor de werknemer zelf om na te gaan welke fiscale consequenties het voor hem heeft om door te blijven werken. Hierop wordt in dit artikel niet nader ingegaan.
Tip: Bespreek met werknemer de gevolgen van het langer blijven werken.