Van het opstellen van huurovereenkomsten tot advisering, bemiddeling en procederen bij huurgeschillen
Van aan- en verkoop tot exploitatie
Alle juridische aspecten die met vastgoed en bouwrecht te maken hebben
Alle juridische vragen die met contracten, algemene voorwaarden en incasso's te maken hebben
Tijdelijke inhuur van een projectjurist
De Richtlijn voorspelbare arbeidsvoorwaarden moet per 1 augustus 2022 geïmplementeerd zijn in de Nederlandse wetgeving. Wat betekent de implementatie van deze richtlijn voor het verbod op nevenwerkzaamheden?
Hoe is het nu en straks geregeld?
Wat geldt nu? Het is een werknemer toegestaan een tweede baan aan te nemen, mits hij de werkgever informeert over de arbeidstijden. U kunt hier als werkgever niets tegen ondernemen, tenzij de tweede baan leidt tot overtreding van de Arbeidstijdenwet. Tip: als u het niet wenselijk vindt dat de werknemer een tweede baan kan aannemen, kunt u hiervoor een verbod opnemen in de arbeidsovereenkomst. Soms staat een dergelijk verbod in de CAO opgenomen.
Richtlijn per 1 augustus 2022. Met ingang van 1 augustus 2022 – datum implementatie van de richtlijn – is het werknemers toegestaan om meerdere banen te hebben. Met andere woorden: het is een werkgever niet meer toegestaan om een werknemer dit te verbieden. Het is zowel niet toegestaan om een dergelijk beding op te nemen in de arbeidsovereenkomst, als in een CAO.
Alleen als het gerechtvaardigd is. Een nevenwerkzaamhedenbeding wordt daarmee nietig, tenzij het verbod te rechtvaardigen is met objectieve redenen. Rechtvaardigingsgrond. In de richtlijn zijn rechtvaardigingsgronden opgenomen. U kunt hierbij denken aan:
- De gezondheid en veiligheid;
- De bescherming van vertrouwelijke bedrijfsinformatie;
- De integriteit van overheidsdiensten;
Tip: Ook andere objectieve redenen kunnen als rechtvaardigingsgrond gebruikt worden.
Werk aan de winkel?
'Gewoon' laten staan. AHet is niet nodig om de rechtvaardigingsgrond in het nevenwerkzaamhedenbeding in de arbeidsovereenkomst en/of CAO op te nemen. Tip: Geef de objectieve rechtvaardigingsgrond op het moment dat u het beding inroept. Doet u dat niet (of kunt u dat niet) dan is het beding (alsnog) nietig. U kunt bestaande bedingen dus gewoon laten staan.
Wees voorbereid.... Ga na of in de door u gebruikte arbeidsovereenkomsten een nevenwerkzaamheden-beding opgenomen is. Denk dan alvast na over de objectieve rechtvaardiging van het nevenwerkzaamhedenbeding, zodat u bij het inroepen van het beding daarop voorbereid bent.
Of doe het nu al... U kunt ervoor kiezen om de objectieve rechtvaardiging per 1 augustus a.s. mede te delen aan de werknemers met wie u een verbod overeengekomen bent. Tip: laat de werknemers weten dat het overtreden van de Arbeidstijdenwet een objectieve rechtvaardiging is.
Kans op boete als rechtvaardiging?
Poort open. Voor de werknemer staat de poort naar het hebben van meerdere banen, open. Dit met alle risico’s voor u als werkgever. Immers als werkgever draagt u het risico van een boete indien de regels van de Arbeidstijdenwet niet nageleefd worden. Het is immers aan de werkgever om ervoor te waken dat een werknemer deze regels naleeft.
Is dit een objectieve rechtvaardiging? Het risico op een boete voor de werkgever zal geen objectieve rechtvaardiging zijn om een nevenwerkzaamheden te mogen opnemen in de arbeidsovereenkomst. Als dat immers wel zou worden toegestaan, dan zou de nieuwe wetgeving een lege huls worden. Het risico op een boete speelt immers bij iedere werkgever.
Check de arbeidsovereenkomsten op aanwezigheid van een nevenwerkzaamheden beding en denk na over de objectieve rechtvaardiging daarvan.