Van het opstellen van huurovereenkomsten tot advisering, bemiddeling en procederen bij huurgeschillen
Van aan- en verkoop tot exploitatie
Alle juridische aspecten die met vastgoed en bouwrecht te maken hebben
Alle juridische vragen die met contracten, algemene voorwaarden en incasso's te maken hebben
Tijdelijke inhuur van een projectjurist
Velen hebben gehoor gegeven aan de oproep van de premier om zoveel mogelijk vanuit thuis te werken. Dit gebeurde van de ene op de andere dag. Maar waar moet een thuiswerkplek aan voldoen? En wat als de werknemer RSI krijgt?
Veilige werkplek. Waar de werknemer ook werkt, de werkgever heeft een zorgplicht voor werknemer en moet een veilige werkplek beschikbaar stellen. Deze werkplek omvat niet alleen een ergonomisch verantwoord bureau, bureaustoel, beeldscherm en toebehoren, maar zelfs de verlichting. De kosten voor deze werkplek komen in beginsel voor de werkgever, maar er zijn ook alternatieven. De werkgever mag de spullen van kantoor verplaatsen naar de thuiswerkplek. Als werknemer zelf al een goede werkplek heeft, kan daarmee volstaan worden.
Minimumvereisten. De veilige werkplek met verlichting is wat minimaal tot de zorgplicht van werkgever behoort. Daarnaast zal de werkgever moeten inspelen op hetgeen hij wist of had moeten weten. Wat dit precies inhoud kan achterhaald worden met een risico-inventarisatie. Daarnaast dient werkgever binnenlandse en buitenlandse berichtgeving in de gaten te houden over de huidige situatie en adviezen hierover op te volgen.
Aanwijzingen. De werkgever moet werknemer aanwijzingen geven over de veilige werkplek thuis. Alhoewel de mogelijkheden voor toezicht op naleving beperkt zijn, is het raadzaam om in ieder geval bij de eerste melding van klachten, een ergotherapeut te sturen naar werknemer. Als werknemer hieraan niet wil meewerken, is het verstandig om dit per e-mail te bevestigen en dringend te adviseren om de werkplek aan te passen. Houdt bij de controles echter wel de AVG en privacy in acht. Uitgangspunt is: hoe beter u de werknemer informeert en aanwijzingen geeft, hoe meer het risico bij werknemer komt te liggen.
Aansprakelijkheid. De werkgever is niet zonder meer aansprakelijk. Dit is afhankelijk van diverse factoren. Er moet in ieder geval sprake zijn van een verwijt. Tevens speelt mee of reeds voor de Corona-uitbraak sprake was van thuiswerken, of u een thuiswerkbeleid heeft, dan wel of u van de ene op de andere dag gehoor moest geven aan de voorschriften van de overheid en geen tijd had om de thuiswerkplek voor te bereiden. Maar hoe langer de huidige situatie voortduurt, des te meer wordt van u verwacht. U kunt in ieder geval niet aansprakelijk gehouden worden in het geval u voorzieningen getroffen heeft, maar de werknemer ervoor kiest hier geen gebruik van te maken.
Informeer uw werknemers, inventariseer de thuiswerksituatie, biedt oplossingen aan en controleer daar waar nodig. Maar bovenal: leg alles vast.