Van het opstellen van huurovereenkomsten tot advisering, bemiddeling en procederen bij huurgeschillen
Van aan- en verkoop tot exploitatie
Alle juridische aspecten die met vastgoed en bouwrecht te maken hebben
Alle juridische vragen die met contracten, algemene voorwaarden en incasso's te maken hebben
Tijdelijke inhuur van een projectjurist
Het Hof Amsterdam heeft zich recent uitgelaten over een ontslag per WhatsApp. De betrokken werknemer (Jan) had een oproepcontract. Hij liet de werkgever per WhatsApp weten in een bepaalde periode voor een andere werkgever te gaan werken. Mag de werkgever dit zien als een ontslag? De werkgever reageert vervolgens als door een bij gestoken. Zij laat Jan weten hem niet meer op te roepen en het dienstverband per direct te beëindigen.
Ontslagname. Aan een ontslagname door een werknemer worden strenge eisen gesteld. Er moet sprake zijn van een duidelijke, ondubbelzinnige wilsuiting gericht op het definitief beëindigen van de arbeidsovereenkomst. Het Hof houdt strikt de hand aan deze toetsing, om de werknemer te behoeden voor de ernstige gevolgen die een vrijwillige beëindiging van een contract voor hem kan hebben. Deze heeft in dat geval immers geen aanspraak op een transitievergoeding, noch op een werkloosheidsuitkering. De werkgever mag dan ook niet snel aannemen dat een verklaring van een werknemer gericht is op vrijwillige beëindiging van het dienstverband.
Oordeel. Het Hof concludeert dat het bericht van Jan geen ontslagname betreft, omdat hij enkel meldt dat hij gedurende een bepaalde periode niet beschikbaar is om arbeid te verrichten. In het bericht stond tevens vermeld dat hij na de betreffende periode wel weer beschikbaar zou zijn. Dit alles past bij de aard van een oproepcontract. Jan had niet de bedoeling het contract te beëindigen.
Toch een ontslag. Ondanks deze conclusie oordeelt het Hof dat er toch sprake is van een ontslag. Niet op initiatief van Jan, maar van de werkgever. Deze had immers in haar reactie luid en duidelijk te kennen gegeven het contract per direct te beëindigen.
Duur. Het bericht van de werkgever komt haar duur te staan. Het Hof wijst immers de vordering van Jan tot betaling van een transitievergoeding, een gefixeerde schadevergoeding en een billijke vergoeding toe.
Waarom? De werkgever krijgt al deze vorderingen voor zijn kiezen, omdat zij met zijn eigen reactie wél de arbeidsovereenkomst heeft opgezegd. Dit heeft zij echter gedaan zonder instemming van Jan, zonder toestemming van het UWV, dan wel zonder enige andere geldige ontslagreden. Bij een ontslag door de werkgever, is de werkgever een transitievergoeding verschuldigd. De gefixeerde schadevergoeding betreft het loon over de opzegtermijn die bij een rechtsgeldige opzegging door de werkgever gehanteerd had moeten worden. Daarnaast is een dergelijke ongeldige opzegging ernstig verwijtbaar, hetgeen reden is om de billijke vergoeding toe te kennen.
Het middel was in onderhavige situatie erger dan de kwaal. De werkgever had door zijn handelswijze meer schade toegebracht dan nodig was.
Oplossing. Mocht uw werknemer op enig moment u een ‘dubieus’ bericht sturen waaruit niet luid en duidelijk blijkt of er sprake is van een ontslagname, dan doet u er goed aan om het gesprek aan te gaan met uw werknemer. Vraag naar de reden en het doel van het bericht en leg dat vervolgens vast. Mocht blijken dat de werknemer het contract wil beëindigen, dan doet u er verstandig aan om hem op de gevolgen van de ontslagname te wijzen. Daarnaast moet u de werknemer verzoeken een ontslagbrief in te dienen.
Neem niet zomaar aan dat een werknemer per WhatsApp ontslag neemt, maar ga het gesprek aan, wijs op de gevolgen van het ontslag en laat de werknemer een ontslagbrief schrijven.