Van het opstellen van huurovereenkomsten tot advisering, bemiddeling en procederen bij huurgeschillen
Van aan- en verkoop tot exploitatie
Alle juridische aspecten die met vastgoed en bouwrecht te maken hebben
Alle juridische vragen die met contracten, algemene voorwaarden en incasso's te maken hebben
Tijdelijke inhuur van een projectjurist
Afgelopen zomer is het wetsvoorstel dat een verbod op asbesthoudende daken zou regelen gesneuveld in de Eerste Kamer. Dat wil niet zeggen dat het verbod definitief van de baan is. Wat is de stand van zaken?
Asbest: dat is niet zo best.
Toch niet.
Kent u het verhaal van die wet die asbesthoudende daken bij woonhuizen verbood? Die wet kwam er uiteindelijk toch niet. Hoe zit dat?
Tweede Kamer akkoord.
Op 16 oktober 2018 na de Tweede Kamer met een ruime meerderheid het wetsvoorstel aan dat eigenaren van vastgoed verplichtte tot asbesthoudende materialen en producten. Bronnen van asbestvezels, zoals asbesthoudende daken, zouden op grond van dat voorstel vanaf 31 december 2024 verboden zijn. Dit verbod zou voor iedereen gaan gelden, dus ook verhuurders en verkopers van vastgoed moesten rekening houden met het verbod.
Eerste Kamer niet akkoord.
In de Eerste Kamer gebeurde iets wat niet vaak voorkomt: het wetsvoorstel werd verworpen. Dit is sinds de Tweede Wereldoorlog nog niet vaak voorgekomen en bovendien waren in de Eerste Kamer partijen tegen die in de Tweede Kamer nog voor het voorstel hadden gestemd.
Hoge kosten.
De belangrijkste bezwaren in de Eerste Kamer zagen op de hoge kosten. Woningeigenaren konden al snel met tienduizenden euro’s geconfronteerd worden vanwege de verplichte verwijdering. De staatssecretaris heeft nog geprobeerd om aan deze bezwaren tegemoet te komen door uitstel te verlenen en het verbod pas per 1 januari 2028 in te laten gaan. Dit uitstel zouden gemeenten zelfs nog mogen verlengen tot 2030.
Schade voor volksgezondheid.
Vooral daken.
Momenteel resteert er in Nederland nog zo’n 80 miljoen vierkante meter dak met ziekteverwekkend asbest. In 2017 is bijna 11 miljoen vierkante meter gesaneerd en in 2018 12 miljoen. Uit onderzoeken van TNO is gebleken dat verwering van asbestdaken al op kan treden bij daken van 15 tot 20 jaar oud. Bij verweerde daken kunnen er asbestvezels vrijkomen, wat schadelijk kan zijn voor de volksgezondheid. Sinds 1994 is het gebruik van asbest al verboden, dus de asbestdaken die er nu nog liggen zijn al tenminste 25 jaar oud.
Versnelling.
Met het wetsvoorstel had de overheid een stok achter de deur om de laatste tientallen miljoenen vierkante meters asbestdak versneld te verwijderen. Nu dit voorstel het niet tot wet heeft gehaald, is deze mogelijkheid tot versnelde sanering verdwenen. Maar dit betekent niet dat er definitief geen verbod komt. Gezien de gezondheidsrisico’s is het niet de vraag of er ooit een verbod komt, maar wanneer.
Tip.
Veel grootschalige verhuurders zoals woningcorporaties en institutionele beleggers wachten zo’n verbod niet af en nemen nu al maatregelen. Gezien de risico’s die aan asbesthoudende daken kleven en de gevolgen voor de gezondheid die dit heeft, doen ook andere vastgoedeigenaren er verstandig aan om de asbesthoudende daken te saneren.
Subsidie.
In het verworpen voorstel was een subsidiemogelijkheid voorzien voor het verwijderen van asbestdaken, maar nu het voorstel het niet heeft gehaald is het de vraag of in een alternatief wetsvoorstel de subsidiemogelijkheid in stand blijft. Ook om die reden doet u er verstandig aan nu reeds (financiële) maatregelen te nemen.
Onlangs is in de Eerste Kamer het wetsvoorstel dat zou verplichten tot het saneren van asbestdaken verworpen. Dat betekent niet dat het verbod definitief van de baan is. Gezien de gezondheidsrisico’s van asbesthoudende daken ligt voor de hand dat er een aangepast voorstel ter goedkeuring aan de Tweede Kamer wordt aangeboden.