Van het opstellen van huurovereenkomsten tot advisering, bemiddeling en procederen bij huurgeschillen
Van aan- en verkoop tot exploitatie
Alle juridische aspecten die met vastgoed en bouwrecht te maken hebben
Alle juridische vragen die met contracten, algemene voorwaarden en incasso's te maken hebben
Tijdelijke inhuur van een projectjurist
De werkplekken van werknemers worden steeds flexibeler. De thuiswerkdag is tegenwoordig de normaalste zaak. Mag een werkgever op enig moment de thuiswerkdag ter discussie stellen?
Arbeidsvoorwaarde of niet?
Het antwoord op deze vraag is van belang op het moment dat u het als werkgever niet meer wenselijk vindt dat een werknemer thuiswerkt. Is de thuiswerkdag een arbeidsvoorwaarde, dan kunt u dit onder voorwaarden wijzigen. Is de thuiswerkdag geen arbeidsvoorwaarde, wat is het dan wel en wat zijn dan uw mogelijkheden?
Varianten
Bij de thuiswerkdag bestaan er twee varianten. De thuiswerkdag die toegekend wordt op grond van de Wet Flexibel Werken. Of de thuiswerkdag die partijen onderling overeenkomen.
Wijziging arbeidsvoorwaarde
Hebben partijen onderling afspraken gemaakt over de thuiswerkdag, dan is er sprake van een arbeidsvoorwaarde. In dat geval mag een werkgever deze enkel wijzigen indien er aan enkele criteria is voldaan. Welke criteria dat zijn, hangt van de situatie af.
Toestemming werknemer
De meest eenvoudige manier om een arbeidsvoorwaarde te wijzigen, is door de werknemer om toestemming te vragen.
Eenzijdig wijzigingsbeding
Indien de werknemer hier niet aan meewerkt en partijen in de arbeidsovereenkomst een eenzijdig wijzigingsbeding zijn overeengekomen, mag de werkgever die een zwaarwegend belang heeft een arbeidsvoorwaarde wijzigen, indien het belang van de werknemer daarvoor redelijkerwijs moet wijken.
Goed werknemerschap
Mocht in de arbeidsovereenkomst niet zo’n beding opgenomen zijn, dan kan onder omstandigheden van de werknemer gevergd worden om akkoord te gaan met een wijziging. Daarbij moet aan drie voorwaarden zijn voldaan. Als eerste moet sprake zijn van gewijzigde omstandigheden. Daarnaast moet het voorstel van de werkgever redelijk zijn. En tot slot moet van de werknemer in redelijkheid kunnen worden verlangd dat hij instemt met de wijziging.
Niet zomaar
Uit het voorgaande blijkt dat het wijzigen van een arbeidsvoorwaarde, zoals een thuiswerkdag, niet zomaar kan. Er moet iets aan de hand zijn, zoals bedrijfseconomische omstandigheden, een verbetertraject voor het functioneren van de werknemer, etc. Zijn er geen zwaarwegende belangen dan is het lastig om een thuiswerkdag te wijzigen.
Wet flexibel werken
Dit is anders indien de Wet Flexibel Werken van toepassing is. Indien een thuiswerkdag aan werknemer is toegekend nadat de werknemer een beroep heeft gedaan op de Wet Flexibel Werken, heeft een werknemer een bepaalde verworven recht op een thuiswerkdag, maar hoeft een wijzigingen daarin niet te voldoen aan de strenge criteria van een wijziging van de arbeidsvoorwaarde. Bij een wijziging van de thuiswerkdag in deze situatie mag een werkgever terugkomen op zijn besluit indien er sprake is van gewijzigde omstandigheden en nadat er een belangenafweging heeft plaatsgevonden.
Indien u wilt voorkomen dat een afspraak verplichtingen schept voor de toekomst, doet u er goed aan om de afspraken hierover op papier te zetten. Daarnaast is het verstandig om duidelijke voorwaarden aan het thuiswerken te verbinden (bv. goed functioneren). Laat deze afspraken mede door uw werknemer ondertekenen.