Van het opstellen van huurovereenkomsten tot advisering, bemiddeling en procederen bij huurgeschillen
Van aan- en verkoop tot exploitatie
Alle juridische aspecten die met vastgoed en bouwrecht te maken hebben
Alle juridische vragen die met contracten, algemene voorwaarden en incasso's te maken hebben
Tijdelijke inhuur van een projectjurist
Gevalletje Rijdende Rechter: de buurman klust langdurig, gaat tot laat in de avond door en maakt de buren gek met zijn lawaai. Ten einde raad vragen ze via een kort geding een bouwstop aan. Kunnen partijen via de rechter een constructieve oplossing vinden?
Hoe lang mag je verbouwen?
Nieuwe buren. In 2019 krijgt de Utrechtse familie Jansen nieuwe buren. De nieuwe buren, de familie Nox, starten vrijwel direct met de grootschalige verbouwing van hun woning. Ze doen veel zelf maar als eind 2021 de werkzaamheden nog steeds niet zijn afgerond, start Jansen ten einde raad een kort geding. Zij vinden het een amateuristische chaos, stellen dat er non-stop wordt geklust en willen meer betrokken worden in de planning.
Overleg. Het is echter niet zo dat de Noxjes de Jansens niet hebben betrokken in hun plannen. Er is overleg geweest, de werkzaamheden werden middels een bericht via WhatsApp aangekondigd, partijen hebben via mail met elkaar overlegd en de oude buren hebben de steenstrips mogen kiezen waarmee de muren zouden worden afgewerkt. Toch duurde het Jansen allemaal te lang.
Genoeg is genoeg
Bouwstop. De familie Jansen vordert een bouwstop totdat de Noxjes een gedetailleerd plan en een planning overleggen waaruit moet blijken dat de verbouwing binnen een jaar zal zijn afgerond. Ook willen de Jansens dat de werkzaamheden minimaal 48 uur van tevoren worden aangekondigd en dat er alleen tussen 7.00 en 19.00 uur wordt gewerkt.
Hinder. De Noxjes buren hebben op grond van hun eigendomsrecht (artikel 5:1 BW), het recht met hun eigendom te doen wat ze willen, mits – zo zegt de rechter – de uitoefening van die eigenaarsbevoegdheid geen hinder oplevert in de zin van artikel 5:37 BW. De Jansens stellen dat er sprake is van onrechtmatige hinder omdat de werkzaamheden lang duren, lawaaierig zijn en ook ’s avonds plaatsvinden.
Onderzoek. Er wordt een deskundige ingeschakeld die van mening is dat de werkzaamheden ‘kundig en doordacht’ zijn uitgevoerd en dat er nu alleen nog afbouwwerkzaamheden zullen plaatsvinden. Hij verwacht dat de werkzaamheden half oktober 2022 klaar zullen zijn.
Wat besluit de rechter?
Oordeel rechtbank. De rechtbank (Rechtbank Midden-Nederland d.d. 9 augustus 2022, ECLI:NL:RBMNE:2022:3194) is van oordeel dat de Noxjes het recht hebben hun woning te verbouwen in de fasering en tempo die zij nodig achten. Ook hebben ze het recht om de werkzaamheden zelf uit te voeren. Dat hierbij hinder voor de buurt ontstaat, is onvermijdelijk.
Hinder onrechtmatig? De Jansens hebben bovendien niet voldoende kunnen bewijzen dat de hinder ‘onrechtmatig’ was. Onrechtmatige hinder gaat verder dan normale overlast die mensen in een gebouwde omgeving nu eenmaal af en toe van elkaar hebben. Ook het feit dat de werkzaamheden zich in de afrondende fase bevinden en beperkte geluidsoverlast zullen meebrengen, samen met de toezegging dat er alleen tussen 8.00 en 19.00 uur zal worden gewerkt, maakt dat de rechter de gevorderde bouwstop afwijst.
Mediation
Goede buur. Tot slot merkt de rechter nog op hoe jammer het is dat mediation niet tot een oplossing heeft geleid. Want een goede buur, is beter dan een verre vriend.
Volgens de rechter heeft een eigenaar van een woning het recht zijn woning te verbouwen op de manier en op het tempo dat hem goeddunkt. Hij moet daarbij rekening houden met de belangen van de buren en mag hen niet meer dan noodzakelijk hinderen. Buren hebben nu eenmaal enige hinder van elkaar te dulden.